Kako ravnati v prometni nesreči

Prometna nesreča je dogodek katerega načeloma redko doživimo. Ker nanj nismo pripravljeni nam povzroča stres in paniko, kar velikokrat botruje napačnim in posledično nevarnim odločitvam. Najpopmembnejše je, da ostanemo mirni in razosdni.

Po ustavitvi vozila najprej poskrbimo za lastno varnost in varnost drugih v cestnem prometu, to naredimo z:

  • vklopom varnostnih utripalk
  • uporabo odsevnega jopiča
  • ustrezno postavitvitvijo varnostnega trikotnika

Novejši avtomobili v primeru neseče že sami vklaplajo varnostne tripalke, v večini avtomobilov pa je to prva in najhitrejša metoda, da ostale udeležence v prometu opozorimo na nevarnost. Odsevni jopiči so obvezni na avtocestah in hitrish cestah, priporočena pa je uporaba tudi na ostalih cestah. Predvsem v nočnem času nam jopič zagotovi, da nas drugi vozniki prej opazijo.

Varnostni trikotnik opozarja voznike na oviro na cestišču in zmanjšuje verjetnost naleta.

Varnostni trikotnik, ki je postavljen preblizu nesreče (ustavljenega vozila) ne uporavlja svoje osnovne naloge – pravočasnega opozorila voznikom o oviri na cesti z namenom, da vozniki brez sunkovitega zaviranja ustrezno zmanjšajo hitrost in tako preprečijo nalet. Varnostni tirkotnik postavljamo 100 do 150 m pred nesrečo, v kolikor ovinek zakriva mesto ustavljenega vozila (nesreče) pa 100 m pred ovinkom. Na avtocestah in hitrih cestah zaradi višjih hitrosti postavljamo trikotnik na oddaljenosti 250 do 400 m.

Kako ravnati po tem ko ste poskrbeli za lastno varnost je močno odvisno od vrste nesreče. Pri malih nesrečah poskušate čimprej umakniti avtomobil iz cestišča in poskrbeti za prevoznost ceste, pri večih nesrečah z poškodovanci čimprej kličite 112 in nudite prvo pomoč. Slovenska Policija ima na spreltni strnani www.policijia.si vrsto nasvetov kako ravnati ob udeležbi v prometno nesrečo v Sloveniji, kako ravnati, če je povzročitelj tujec, na kaj morate paziti, če ste udeleženi v prometno nesrečo v tujini, ipd.